Advs

Followers

August 19, 2010

pilihan aku vs pilihan mak aku 11

Mira melarikan pandangan ke arah jalan. Terasa tidak senang duduk apabila dirinya diperhati begitu sekali. Macam nak korek je biji mata pak cik Khairul a.k.a tunang aku ni. Tau la dah dekat sebulan tak tengok, tapi takkan kena usha anak orang sampai macam ni.

" Apa tengok-tengok?," marahnya. Khairul tersengih.

" Lama tak jumpa. Rindu," senyuman di bibir Khairul makin melebar melihat Mira tertunduk. Malu la tu. Haih, ayu sungguh gadis ini. Tunang sapa la kan. Senyum lagi.

" Awak tengok macam tu lagi, saya balik sekarang jugak!," Mira mengertak. Terkulat-kulat Khairul mendengar ayat itu. Baru sekejap tadi puji dalam hati, nampak ayu. Terpaksa, tarik balik! Aura singa dah keluar.

" Janganlah marah-marah sayang," sengaja ditekankan perkataan sayang di hujung kata. Wajah Mira dah kepanasan. Matanya merenung tajam ke arah Khairul. Ada orang nak makan selipar hari ni. Aku dah pesan, jangan panggil sayang-sayang semua, dia nak jugak! Orang tua ni memang saja je. Menyesal aku tunang dengan dia! Eh, Mira. Menyesal ke? Berfikir sejenak. Eh, takde. Takde. Tarik balik ayat tu.

Khairul tersenyum nipis melihat wajah Mira yang dah standby nak sembur api.

" Kut iye pun marah saya panggil awak sayang, tak yah la renung saya sampai macam tu. Hati ni, boleh cair tau tak," Khairul mengusik lagi. Pantas Mira melarikan pandangan ke arah lain. Benci, asyik terkena je hari ni. Tak nak kawan dengan Khairul.

" Sayang....," sekali lagi Khairul mencuba. Sepantas kilat Mira bangun dari kerusi. Terkejut Khairul melihat tindakan Mira yang tidak diduga. Beg tangan dicapai dan Mira terus melangkah keluar.

Khairul terlopong melihat scene yang baru saja lepas. Aku.... aduhai! Apalah nasib badan. Nak cari pasal pun time dia tengah bad mood. Terus je Khairul bangun mengatur langkah untuk mendapatkan Mira yang telah jauh ke hadapan. Lajunya dia jalan.

" Mira!," panggil Khairul. Mira buat tak endah. Dia terus je melangkah. Tau pun takut. Dia ingat aku budak kecik, aku boleh kena buli je.

" Mira tunggu!," suara Khairul masih kedengaran. Mira memperlahankan langkah. Namun tidak berpaling.

" Mira! Mira!," termengah-mengah suara Khairul. Perlahan-lahan dia menarik nafas dan menghembuskan.

" Orang main-main jela, janganlah marah macam ni," Khairul memujuk. Susah la kalau kami gaduh-gaduh sebab benda kecik macam ni. Pening kepala. Mira menjeling ke wajah Khairul.

" Kenapa? Biarlah Mira nak marah. Suka kan?," sinis ayat yang dilontarkan. Biar dia tahu, aku memang marah. Tapi sebab apa? Err.... Mira don't be childish la... Takpe, kita test skill memujuk dia hari ni. Lantas, dia tersenyum dalam hati tapi muka mantain serius.

Khairul melepaskan keluhan. Budak ni, tak matang lagi ke? Aduhai tunangku... kenapa awak react macam budak-budak hari ni. Nak bagi saya rasa menyesal sebab tunang dengan awak ke? Menyesal ke Rul? Erk! Oh, tidak mungkin... She's the one yang aku nak spend my life time.

" Kenapa dengan awak hari ni? Tak sihat ke... Selalu tak macam ni pun. Hari ni kenapa angin je memanjang. Saya tengok, awak marah. Saya nak manja-manja sikit, kena sound jugak. Saya baru je nak gurau-gurau, awak dah nak lari...kenapa? Datang bulan ke?," selamba Khairul menyoal. Mira dah tertunduk menekur tanah. Hisy, apa punya soalan. Sekalipun aku datang bulan, takkan nak share story dengan encik Khairul ni kot.

" Yeke Mira?," Khairul masih menyoal.

" Apa yang ye?," Mira tidak faham. Tapi macam boleh agak.

" Datang bulan!," Mira ketap bibir. Aku dah agak dah! Laju dia menggeleng kepala. Aku nak kenakan dia, sekali aku pulak yang terkena.

" Betul ke ni?," Khairul dah kembali dengan nada mengusiknya. Dia tersenyum nakal melihat Mira tertunduk tak dapat nak angkat wajah.

" Dah, dah... jangan nak mengarut. Takde!," ucap Mira serius. Malu sebenarnya. Lagi-lagi pak cik ni dah mula tarik-tarik sengih nakal dia tu.

" Jom!," tiba-tiba Khairul mengajak. Jom?

" Jom ke mana?,"

" Ikut je...," langkah diatur menuju ke kereta. Mira teragak-agak nak melangkah. Ini sesi memujuk ke? Bukan aku nak pura-pura marah ke tadi. Mira tidak melangkah dan terus berdiri di situ.

" Mira... tak nak ikut ke?," laungan Khairul menyentakkan Mira yang masih statik berdiri di situ. Mata Mira melekap pada wajah Khairul yang sedang tersenyum dari sisi kereta. Seketika cuma, wajah itu berubah cemas. Mira masih statik. Khairul meluru pantas ke arahnya. " Mira!!!!," laungnya lagi.

Mira tersedar lantas mengalihkan wajahnya apabila terdengar bunyi enjin menderu laju. Biji matanya terbuka luas, kereta semakin hampir dan laju tetapi kaki Mira seolah-olah melekap tidak dapat bergerak.

Bunyi geseran antara tayar dan jalan kuat kedengaran. Mira terduduk sambil memekup kedua belah telinga dengan tangannya.

Keadaan sepi.

" Mira....," suara Khairul begitu dekat dengannya. Namun, dia masih tidak memberi respon.

" Mira... are you okay?," keresahan jelas terpancar di wajah Khairul. Nasib baik kereta tu sempat brek, kalau tak... Nauzubillah. Tak dapat nak bayang apa yang akan jadi pada Mira. Ya Allah!

" Mira... open your eyes. Are you okay?," sekali lagi Khairul menyoal. Mata Mira terpejam rapat. Tangan yang menekup telinga sedang bergetar hebat. Mira....

" Mira.... please answer me,"

"Miss, are you okay?," satu suara lain menyapa. Khairul angkat wajah melihat gerangan tersebut. "I'm so sorry," ucap pemuda tersebut.

"Awak tak sepatutnya bawa dengan speed macam tu kat jalan ni," ucap Khairul, bukan nak marah tapi lebih kepada menegur. "Awak boleh terlanggar dia tadi," tambahnya lagi.

"Tengah rush, tak dapat nak fikir apa dah! Minta maaf banyak-banyak... err..adik awak ni okay tak?," soal pemuda itu lagi. Khairul telan liur. Adik aku... Excuse me!

"Tunang saya..," Khairul membetulkan status. Takkan la aku ni nampak macam abang dia pulak. "Entah okay ke tidak ni... mata pun tak nak buka. Mira...," panggilnya lagi. Perlahan-lahan mata Mira yang terpejam terbuka. Melihat wajah-wajah yang terpampang di hadapan mata. Tangannya masih bergetar akibat terkejut. Namun, dia berusaha juga untuk berdiri.

Wajah pemuda dalam kereta singgah di ruang mata. "Sorry cik Mira," ucapnya pada Mira. Rasa bersalah bertimpa-timpa. Kalau terlanggar anak orang tadi macam mana? Ya Allah. Tak dapat nak dibayangkan.

"It's okay. Tak jadi apa pun kan...," Mira bersuara perlahan. "Awak...Mira nak balik!," ucapnya pada Khairul. Dia nak balik. Bergetar segala urat saraf kalau dia terus berdiri di situ. Khairul akur.

"Kalau ada apa-apa, boleh contact saya...," dia menyerahkan kad nama pada Khairul. "Sorry again," masing-masing berlalu meninggalkan kawasan itu.

Dalam kereta...
Mira hanya mendiamkan diri. Khairul sekadar memandang Mira dari ekor mata. Apa nasib keluar hari ni. Dari gaduh, excident... dah kena balik pulak!

"Dah sampai," ucapnya pada Mira yang masih termenung dari tadi. "Mira...," panggilnya lagi. Mira panggung kepala melihat wajah Khairul yang sedang merenungnya. Rasa bersalah muncul di hati. Kalau dia tak buat perangai budak-budak tadi, mesti tak jadi benda ni.

"I'm sorry," ucapnya sepatah. "I spoiled the day," tambahnya lagi. Khairul menggeleng sambil tersenyum nipis. "Tak payah fikir... Luckily, tak jadi apa... Syukur!".

"Take rest," ucap Khairul lagi. Mira tersenyum hambar. Mengalihkan pandangan mata ke pintu kereta. Matanya menangkap sekeping kad nama di atas dashboard. "Can I take this?," spontan dia meminta. Khairul pandang pelik. Tiba-tiba je minta kad nama pemuda tu. Nak disoal, tapi tak kena pada masa. Dia sekadar mengangguk kecil.

"Take rest okay... apa-apa bagitau kat saya," ulangnya sekali lagi. Khairul setia menunggu di situ sehingga Mira hilang dari pandangan mata. Perlahan gear dimasukkan dan kereta mula bergerak meninggalkan kawasan perumahan itu.

*****


Razin Abdul Rahim
Computer programmer


Nama itu dipandang berkali-kali. Hatinya berdenyut-denyut. Kenapa? Nama itu, tidak dikenali. Tetapi kenapa rasa macam... lain.


Kedengaran pintu bilik diketuk. Mira sekadar memandang pintu dibuka dari luar. Terjengul wajah Sarah di muka pintu. Sarah tersenyum manis namun dia tersenyum hambar. Sarah melangkah dan mengambil tempat di sisi Mira di atas katil. Baru sebentar tadi dia mendapat mesej dari Khairul, suruh tengokkan Mira.


Patutlah diam semacam dari balik tadi. Hari yang kurang baik.


"Kenapa diam ni? Terkejut lagi?," soalnya prihatin. Tangan Mira digenggam erat. Mira menggeleng perlahan.


"Mira okay...," jawabnya lemah. Kejadian petang tadi sebenarnya sudah dapat ditangani sedikit! Tapi, kejutan tu masih terasa. Mana tidaknya, dia dah bayangkan dirinya jadi arwah di tempat kejadian.


"Okay....," ajuk Sarah. "Okay apanya, jawab macam tak makan setahun. Cerita la kat akak...," pujuk Sarah. Mira ni, bukannya reti nak kongsi-kongsi cerita. Semuanya nak kena dengar dari mulut orang.


"Kita ada abang ke kak?," Mira tidak menjawab, sebaliknya bertanya soalan. Berkerut dahi Sarah mendengar soalan yang diajukan. Pelik!


"Kenapa?,"


"Tadi, Mira hampir nak kemalangan...," dia membuka cerita. "orang yang dalam kereta tu... lelaki... Mira tak kenal, tapi... rasa macam ada something...," tangannya diletakkan di dada. "something yang dekat kat sini...".


Sarah tidak berkata apa-apa sekadar mendengar. Mira ada abang ke? Sarah berfikir sendiri. Rasanya, mak dengan ayah lagi tahu pasal Mira.


"Mira... jangan fikir sangat. Mira tidur dulu ye..," perlahan Sarah menepuk bahu Mira. Namun, Mira menggeleng. Dihulurkan kad nama yang diperhati sejak tadi. "Kad dia," ujar Mira.


"Razin," Mira mengangguk. "nama ayah dia pun sama macam kita kak...," ucap Mira. Sarah tersenyum nipis.


"Berapa banyak orang kat Malaysia ni namanya Abdul Rahim... takkan semua tu jadi ayah kita kot," Sarah bergurau dan tertawa kecil. Namun gurauan itu tidak berbekas di hati Mira. Mira seolah-olah tekun berfikir.


" Mira, please take rest. Nanti boleh fikir...," pujuknya lagi. Lama Mira mendiamkan diri. Perlahan-lahan dia mengangguk kepala sambil membaringkan diri. Kad nama dibiarkan pada Sarah. Terasa damai di hati apabila rambutnya dibelai oleh Sarah, kalau mak masih ada... mesti saat-saat aku resah, mak akan memujuk hati ni. Rindunya pada mak...


Mata Mira terpejam rapat. Terdengar dengkuran halus. Sarah pasti Mira telah lena. Perlahan dia mengangkat punggung berlalu keluar dari bilik Mira. Kad yang masih dalam pegangan tangan diperhati kembali.


"Razin Abdul Rahim...," disebut perlahan nama itu. Abang?


Laju dia mengatur langkah menuju ke ruang tamu. Mungkin ayah tahu sesuatu. Mungkin ayah kandung Mira masih ada. Mungkin!




*****




3 comments:

  1. o-o..
    makin saspen jadi nya..
    kerul..
    tamau jeles2..

    ReplyDelete
  2. ehhh.
    kata si mira tu x tauu yg ayah kandung dia dah meninggal.
    ???????
    anyways, crite best XD

    ReplyDelete