Advs

Followers

May 07, 2011

Cerpen: TJBD (Promo)



DIALOG I:
Bebelan emak kembali menjengah di ruang telinga.
            “Lepas makan, tidur. Lepas mandi, tidur. Lepas tengok TV, tidur. Bila masanya yang kamu takkan tidur. Kita ni bukan orang kaya Safira oi… kalau kita tak usaha cari rezeki, tak adanya rezeki nak jatuh gedebuk dari langit.”
            Safira mengeluh lagi.

            “Kan senang kalau ada rezeki yang jatuh gedebuk dari langit.” Gumamnya sendiri. Dan pada ketika itu…GEDEBUK!!! 

DIALOG II:
“Bini Datuk???” soalnya tidak percaya. Gadis itu mengangguk.
            Dia sudah terpana. Biar betul…
            “Kalau lulus temuduga?”
            “Kena jadi bini datuklah.” Tenang saja gadis itu menjawab. Sedangkan dia… terkelu lidah. Memanglah tengah desperate nak cari kerja. Tapi tak adalah desperate nak kena kahwin dengan datuk.

 DIALOG III:
“Ikut saya… Datuk nak jumpa.” Sambil tersenyum manis wanita itu menyampaikan hasratnya. Safira tergamam. Da…da… datuk nak jumpa? Gila! Rasa macam nak pecut balik sekarang juga.
            “Kenapa nak jumpa sekarang? Taklimat belum mula lagi. Saringan kedua masih ada kan?” soal Safira gopoh. Kerana seingatnya, dia ada diberitahu hari itu, setelah keputusan muktamad dibuat, barulah individu berkenaan akan dipertemukan secara face-to-face dengan Datuk itu.
            Seram sejuk badannya. Adakah ini memberi jawapan bahawa… dia dapat jawatan bini Datuk? Gila!!!

DIALOG IV:
Datuk tersenyum lagi. Dan lagi sekali… Safira rasa macam tengah tengok tok wan dia juga. Alahai… ini ke Datuk yang nak dibuat suami? Asal tengok muka dia, nampak muka tok wan… memang sah lah aku takkan approve dia jadi calon suami aku.
            “Pandai Safira bergurau… sebab tu Datuk suka.”
            Erk! Hampir saja tercekik Safira mendengarnya. Datuk suka saya… oh Datuk… saya tak berapa nak suka la dengar statement itu. Harap maaf!

Santapan pembaca di hujung minggu. :)
- Untuk Kampung Girl, insyaAllah... bakal menemui anda dalam sedikit masa lagi. Sorry and thanks.

7 comments:

  1. nie ape neh cerpen kee novel...kalo cerpen nape x buat terus..kenape perlu ade promo..org baru nak teruje bace..hehehe

    ReplyDelete
  2. hehe...
    promo utk tau org teruja atau tidak.
    sorry ya, busy skit. insyaAllah, lewat sikit akan di post =)

    ReplyDelete
  3. nak nak nak.hehehhehe:))

    ReplyDelete
  4. mcm bakal gelak pecah perut je..hahah
    bile nk kuar cerpen ni..cepat2 tau ^_^

    ReplyDelete
  5. mm x payah post lah..dah bace dah kat penulisan 2u...hehehe...ape kate post citer kampung girl 16 lak...hehehe

    ReplyDelete
  6. sis!!!BEST3!!!
    cpt2 taw..hehehe...
    menarik nie...
    msty DATUK TUA yg panggil dia tu datuk kpd DATUK MUDA kn kn kn???hehehe....
    x sabar nk bce!!!
    rindu jugk kt ainnur n ashraf...=D

    ReplyDelete
  7. satu je nk xpress ni umi :: sangat9 TERUJA!!!!~ ^_^

    ReplyDelete