Advs

Followers

June 26, 2009

Anod & Katod

" Nod... ada orang nak jumpa," Anod angkat muka.

"Sapa wei?," soalnya.

" Entah, dia cakap teman sepermainan!," terus je laki tu pergi meninggalkan Anod tertanya-tanya. Sapa yang datang ni?!

Perlahan dia bangkit dari kerusi. Sempat lagi ditilik wajahnya di cermin. Baju kurung yang tersarung di tubuh dibetulkan, begitu juga dengan tudung yang elok tersangkut di kepala. Langkah diatur menuju ke ruang menunggu. Eh, nervous la pulak! Sapa ye agaknya?!

Kakinya berhenti betul-betul di belakang orang yang dimaksudkan. Dia ke?

Tapi, belum sempat dia bersuara, orang tu dah bangun dan berpusing ke belakang. Senyuman ikhlas dilemparkan kepada Anod yang sememangnya terlopong besar di situ.

" Kau?," soal Anod tak percaya. Matanya digosok-gosok beberapa kali. Weh~ aku bukan baru bangun tidur kan?

" Nod... aku la, tak perlu kot gosok mata kau sampai macam tu sekali!," tegur Katod.

" Weh... Tod, rindu gila kat kau," lantas Anod tersenyum lebar.

*****

Anod dan Katod, gelaran yang tidak asing lagi dihadiahkan kepada sepasang sahabat yang begitu akrab. Nak kata sama jantina, tidak. Nak kata kembar pun tidak, binnya lain-lain. Namun, entah kenapa gelaran itu dengan mereka berdua sangat sinonim dari alam sekolah lagi. Annur binti Kassim (Anod) dan Khalid bin Ajwad (Katod). Perumpaan yang nak mengambarkan mereka berdua, bagai isi dengan kulit. Di mana ada Anod, di situ ada Katod. Memang tak boleh dipisahkan langsung.

Sehinggakan ramai yang syak, mereka berdua ada hubungan istimewa lebih dari seorang sahabat saja. Seringkali Anod menafikan, namun takde sapa pun yang percaya. Bagi mereka itu semua hanya alasan semata-mata.

" Tod... aku sedih," adu Anod ketika mereka berdua sedang menjamu selera. Katod terus memandang wajah Anod yang sugul.

" Kenapa wei... jangan cakap yang si Haikal tu buli kau lagi! Itulah aku dah pesan banyak kali jangan layan mamat tu, dia saja nak main-main dengan kau... Aku kenal dialah Nod," terus je Katod menyerbu. Anod mendengus.

" Aku bukan nak cakap pasal tu la ngok!," amik kau! Kalut sangat, bukan nak dengar apa yang aku nak cakap dulu.

" Habis tu?," baru nak tanya. Anod tarik nafas panjang-panjang. Dia tahu perkara ini bakal menjejaskan mood Katod untuk sepanjang hari ini.

" Diorang syak kau dengan aku... ," perlahan Anod menyusun intro dengan hati-hati. Katod begitu setia menadah telinga.

" ada special relation...," pandangan Anod fokus pada wajah Katod. Tak beralih sikit pun. Nyata wajah itu berubah sikit. Aku dah agak!

" Diorang semua cakap tak guna akal dan kau pun tak fikir, then boleh pulak datang cerita kat aku," aik, marah ke? Kenapa tone cakap tak best nak didengar. Tak suka betul cakap dengan pak cik ni kalau mood ceria convert dengan mood beruang kutub dia.

" Aku bagitahu je. Aku pun sedih tau orang cakap macam tu!," luah Anod.

" Let them be... why do we need to care about what people said Nod... aku malaslah nak ambil tahu semua tu. And I hope, you too can ignore whatever they've said. Please Nod....," sayu je suara Katod. Adeh~ sedih la pulak.

" Tod... sorry wei..," pinta Anod.

" Naa... takde apa la. Kau kawan aku..," Katod tersenyum. Anod pun ikut tersenyum jugak.

*****

Mereka melangkah masuk ke sebuah restoran yang terletak berhampiran dengan pejabat Anod. Katod tolong tarik kerusi untuk Anod. Wah.. sejak bila si Katod ni jadi gentleman... rasa nak gelak pulak! Namun, Anod hanya tarik sengih melihat gaya Katod.

" Kenapa?," Katod pelik. Anod sengih lagi.

" You look different!," komen Anod. Dahi Katod berkerut.

" Apa yang different?,"

" Macam-macam la... wei cepat order makan! Lunch hour aku sejam je...," Anod segera mengingatkan.

" Ha'a kan... ala tak bestlah, bukannya selalu dapat jumpa kau... duduklah lama sikit. Bolehlah Nod?," Katod mempamerkan muka comelnya. Anod mencebik.

" Kau ingat... company tu, bapak aku yang punya! Sesuka hati aku nak masuk lambat semua,"

" Ala... bukan selalu pun..," Katod mengayat lagi.

" Takde maknanya... dah! Cepat order makan.. aku lapar gila ni...," segera Anod memotong.

" Perangai tak ubah-ubah, dari dulu sampai sekarang. Asal nampak makanan je, aku yang hensem ni pun kau tolak tepi!," Anod tersedak mendengar kata-kata Katod. Uweekkk!!!!

" Kau hensem...," Anod gelak besar. " Cermin sapa la yang sanggup berdusta dengan kau ni Katod...hahaha," dia terus gelak sakan di depan Katod. Katod pandang je. Tak cakap apa pun.

" Kau ni, kepala dah bertutup! Tapi gelak kalah aku... aurat wei, jaga sikit!," uish... pedasnya! Amik kau Anod. Itulah, gelakkan orang lagi. Kan dah kena batang hidung aku sebijik. Terus je Anod senyap.

" Nak makan apa ye?," Katod mengubah topik. Dilihatnya wajah Anod dah mula memuncung. Dia tersenyum kecil.

Katod memanggil pelayan di situ untuk mengambil pesanan mereka.

" Nasi goreng pattaya extra pedas dua, fresh orange dengan teh 'o' ais limau," terus dia membuat pesanan dengan yakin. Anod tengok je. Lepas budak pelayan tu blah terus dia menyerbu Katod.

" Confident je bagi order!," sindirnya. Katod relaks je.

" Takkan dalam masa 9 tahun ni selera kau dah berubah?," tenang Katod menyoal. Ni soalan jenis apa ni... macam ada double meaning je. Konfius aku!

" Kenapa kau tanya macam tu?," Anod pelik. Katod hanya tersenyum.

" Takde apalah...," Katod menggelengkan kepala.

" So... amacam life kau? Lama sangat dah aku tak dengar pasal kau....," soal Katod. Anod memerhatikan Katod. Dah lain dah dia sekarang. Makin hensem wei...

" Aku.. macam ni lah. Hari-hari dengan new excitement!," ujar Anod dengan ceria. " Kau.. mesti best kan, selalu fly sana-sini... bahagia betul hidup!,"

" Tak jugak...," perlahan tutur Katod. Erk! Kenapa pulak... jadi pilot, tak cukup best ke?!

" Aku fly selalu, nanti aku kahwin nanti best ke fly tinggal anak bini!," owh... yang tu ke.

" Ala... small matter la, ajak terbang sekali sudah!," pandai je Anod bagi suggestion. Lantas dia tertawa sendiri. Katod juga turut ikut ketawa bersama.

Makanan yang dipesan terhidang atas meja. Memang nampak menyelerakan betul, tambah pula perut kedua-duanya memang dah berkeroncong dengan irama dangdut! heh! Nasi goreng pattaya yang berasap itu disuap dengan penuh nikmat ke dalam mulut.

" Mmmmmm.... sedap gila wei!," komen Anod. Katod gelak je. Minah ni dari dulu sampai sekarang, semua pun dia rasa sedap. Agaknya nasi yang tak cukup garam pun dia cakap sedap jugak.

Anod makan dengan pantas. Katod pandang je.

" Gembiralah tu... dapat escape dari aku!," luah Katod.

" Apa pulak?," Anod tak puas hati.

" Esok aku nak lunch lagi dengan kau. Bermula dari hari ni, kita kena lunch together! Wajib!," Anod tercekik sampai terbatuk-batuk. Pantas teh 'o' ais limau dihirupnya.

" Apa pulak! Sesuka hati je keluarkan hukum Wajib! Tak acilah...," Anod merungut.

" Aci ke... tak aci... aku tak kira," dah masuk dah ditaktor dia!

" Tak risau ke, kalau ada orang marah...," pantas Katod mengangkat muka. Wajah Anod ditenung lama. Dia seakan tidak mahu percaya dengan ayat yang diungkapkan Anod.

" Sapa nak marah?," straight je soalan.

" Tunang aku?!," selamba Anod menjawab. Katod tersedak!

" Kau... dah tunang ke?," terasa debaran hati menjadi kencang selepas mendengar kenyataan itu. Anod... sampai hati kau, tak cakap pun kat aku!

" If I say yes?," aiseh... main tarik tali pulak minah ni.

" Yes or no?," serius Katod menyoal. Anod tersenyum-senyum. Kesian la pulak nak kelentong mamat ni. Anod ketawa kecil.

" Tak!," sejurus selepas itu, satu nafas lega dilepaskan. Namun masih ada satu persoalan lagi yang menyesakkan mindanya.

" Boyfriend?!," Anod menggeleng.

" Betul ke?," Katod tak percaya.

" Kan aku dengan pernah janji, nak kahwin sama-sama! Akad nikah serentak. Tak ingat dah..," Anod meningatkan. Katod berfikir sejenak kemudian baru dia mengangguk. Wajah Anod ditenung lagi. Tidak sangka Anod akan berpegang pada janji lagi. Sedangkan dia??!

******

Dia melangkah mendekati gadis yang duduk di bangku panjang di kantin. Wajah itu kelihatan sugul sekali.

" Kau ni kenapa?," soalnya lembut.

" Tod... Haikal?!," sebaris nama itu mampu membuatkan darah Katod mendidih.

" Dia buat apa pulak?," soal Katod geram. Tak habis-habis anak orang kaya tu nak membuli Anod.

" Dia conteng baju aku!," setitis air mata jatuh di tubir mata Anod.

" Tengokla dia tulis apa. Aku malu, semua orang pandang aku!," Anod menunjukkan bahagian belakang bajunya. Terserlah di situ ' Anod lesbian, Katod gay'.

" Dia ni memang nak kena dengan aku!," Katod terus berdiri.

" Jangan Tod... jangan berkasar! Nanti dia putar belit kat cikgu, kita pulak yang sangkut dengan masalah," rayu Anod. Katod mendengus kuat.

" Inilah masalah kau... asal aku nak pergi ajar dia je, kau tak bagi! Sebab tulah dia naik minyak, dia ingat dia boleh buat apa je kat kau. Hari ni dia tulis kau lesbian, aku gay... Esok-esok, dia fitnah kita berdua macam-macam yang lagi teruk dari ni?! Kau nak... masa tu kalau kau menangis, terus terang aku cakap.. aku lempang je!," marah Katod. Anod mengetap bibir. Air matanya deras mengalir ke pipi. Janganlah marah aku!

" Aku tak nak susahkan kau...," sayu suara Anod. Katod mengeluh.

" Yang kau baik sangat nak defend mamat tak guna tu kenapa? Buang masa jela Nod... Dia semakin kuat, kau je yang makin lemah!," lembut suara Katod namun terselit ketegasan di situ.

" Biarkanlah dia tu, bercakap ikut suka dia! Kita tahu kan kita macam mana..," tenang Anod berkata.

" Hah.... tahu pun! Habis yang beria menagis ni kenapa?,"

" Aku pun tak tahu!,"

" Bertuah," mendengar kata-kata Katod, Anod terus tertawa.

" Lain kali jangan nangis... buat malu dekat budak-budak lower form je!," usik Katod sambil menghulurkan tisu kepada Anod. Anod tersenyum. Malunya wei~

Petang itu, Katod dan Anod berjalan pulang bersama-sama. Kebetulan latihan sukan mereka tamat serentak.

" Katod....,"

" Anod....," serentak mereka memanggil.

Mereka ketawa.

" Kau lah dulu," Anod berkata.

" Eh... mana boleh! Ladies first la...,"

Anod ketawa. Blah la... ladies first!

" Aku ada benda nak tanya kau...,"

" Proceed..,"

" Agak-agaknya, nanti kalau kau dah kahwin dan aku pun dah kahwin, kita still macam ni ke? Care for each other every moment?," soalan itu kedengaran sayu. Namun Anod masih tersenyum manis. Nak cover la tu!

" Mestilah boleh.. kenapa pulak, apa masalahnya kita care for each other?!,"

" Kau kena faham... masa tu, aku dah ada suami, kau pun dah beristeri.. nanti jeles-jeles ke.. kan tak elok...,"

" Kau nak cakap apa sebenarnya?," terus je Katod menyoal. Ni gaya cakap dah lain macam.

" Aku cuma nak tahu je... sampai bila-bila pun kita akan macam ni ke?," Anod menghela nafas berat. Katod dah jadi sebahagian daripada dirinya. Dari kecil lagi, terasa berat pula hati kalau nak lepaskan dia.

" Susah-susah Nod... kita kahwin dua jela. Tak payah nak risau pasal pasangan kita nak fikir apa. Betul tak?," Katod tersengih. Anod dah jegilkan biji mata.

" Otak kau!!!! Jangan nak merapu....," marahnya. Katod ketawa bahagia. Seronok tengok minah ni marah, habis merah hidung!

" Dah la... malas nak cakap dengan kau...," terus je Anod meluru masuk ke rumahnya yang terletak di simpang jalan.

Katod menghantar Anod dengan pandangan mata, sehingga langkah kaki Anod masuk ke dalam rumah.

******

Sandwich tuna siap dibungkus dan diletakkan dalam bekas. Air nescafe pula dah ready dalam termos. Apa lagi ye yang nak kena bawa? Anod pusing-pusing dalam dapur. Melihat kiri dan kanan, kot-kot ada benda yang tertinggal. Dah setel?! Agaknya....

Semua barang tadi dikumpulkan di ruang tamu. Sekejap lagi sampai la agaknya....

Dia terus berlalu ke bilik untuk menukar baju. Blaus labuh bercorak bunga kecil warna pink dipadankan dengan seluar slack hitam. Tudung disarung dan dipakai seringkas mungkin. Tempek bedak sikit! Vaseline disapukan pada bibirnya yang kelihatan kering... Nod.. Nod... minumlah air dengan secukupnya ye! Ok.. dah siap.

Dikerling jam di tangan. Apahal lambat sangat ni... janji pukul 11. Jam dah 11.30. Memang nak kena dah ni, dah la paksa aku ikut. Pastu duk delay pulak!

Serentak itu kedengaran bunyi hon kereta. Ha... dah sampai pun! Anod melangkah dengan pantas. Pintu gril dibuka. Baru saja dia hendak melangkah, tiba-tiba je dia terasa digam! Errr... who' s that?!

" Nod.... cepatlah," jerit Katod dari luar. Anod bagaikan tersedar dari mimpi, dengan segera dia melangkah menuju ke kereta. Namun pandangannya statik pada insan di sebelah seat pemandu. Who's she?! 1001 persoalan dalam kepala.

Dalam kereta barulah Anod dikenalkan dengan insan tadi. Annisa...hhmmm sedap nama. Orangnya pula, sangat cantik. Cantik dia, memang tak boleh nak digambarkan dengan kata-kata. Aku rasa macam bulan kat depan mata. Heh! Guna balagah( kiasan) la pulak. Nod~ jeles ke?! Apa... sorry sikit, takde hari nak jeles dengan si Katod ni!

Tak jeles, tapi mata tak henti-henti melirik kat cik Annisa tadi. Adoi~

" Amacam?," tiba-tiba je Katod menyoal. Anod dah blur. Dia baru je nak suapkan sandwich ke dalam mulut. Annisa pergi ladies.

" Apa?," Anod geram. Bagi salam tidak, terus masuk rumah.

" Annisa tu, macam mana? Okey tak?," owh... tu ke!

" Ok la... cantik, lemah lembut, pandai masak... and pandai buat kuih favourite kau," ujar Anod sambil menayang kuih tepung pelita dalam bekas hasil tangan Annisa.

" Apa lagi yang kau nak.. aku rasa okey!," jujur Anod melahirkan pendapat. Namun ada sesuatu yang mengusik hatinya. Anod... betul ke ni? Apa yang aku cakap?

" So... approve ah?," soal Katod sungguh-sungguh. Gaya macam nak kahwin esok je...

" Approve...,"

******

" Tod... nanti bila kau takde, sapa nak jaga aku?," macam kanak-kanak je Anod menyoal. Aiskrim kat tangan dah nak cair.

" Apa buat ayat sentimental ni? Aku kan ada nak jaga kau.. jangan risau, sapa pun tak berani punya nak kacau kau...," Katod semangat gila bagi jawapan.

" Ngok! Nanti sampai aku tua.. kau ke yang nak jaga?," amik kau!

" Owh... bagi tau la macam tu. Lain kali bersoal, kasi jelas itu ayat...," Katod menggaru kepalanya yang tak gatal. Sapa nak jaga Anod?

" Kau kan suka si Shahrul tu... dia boleh kot nak jaga kau. Aku tolong rekomen nak?," sejurus itu satu jelingan tajam dihadiahkan buat Katod.

" Dah takde orang lain ke dalam dunia ni kau nak rekomenkan aku?!," soal Anod geram!

" Habis tu... rasa-rasa aku la.. dalam semua-semua laki yang kau minat, dia je yang nampak okey sikit! Ada la ciri-ciri nak jadi suami soleh..," ulas Katod. Weh~ bengong la kau ni...

" Habis tu.. kau?,"

" Aku?,"

" Yelah... kau la, sapa lagi?,"

" Aku... tak payah risau la, aku kan jejaka idaman malaya... ramai je yang nak kat aku!," berlagak! Anod menjelirkan lidah.

******
Katod nak kahwin?! Aduh~ kenapa rasa berat sangat hati ni. Maybe sebab lama tak jumpa dia kot? Takpun... tak.. tak.. sebab aku dah lama tak jumpa dia.

Tapi macam tak kena la... kenapa aku resah sangat ni. Eh... apa ni?!Perlahan tangannya dilarikan ke pipi. Air mata... Annur.. kau menangis! Oh tidak~

Kuatkan semangat, Katod nak kahwin dengan gadis yang baik. Janganlah risau bagai nak gila. Tears! Ini yang aku lemah ni... kenapa sampai nak nangis? Aku confused?!

Anod mundar mandir di biliknya. Ya Allah kuatkan semangat aku!

Kedengaran melodi dari handphone. " Katod," perlahan nama itu disebut.

Nak jawab ke? Kalau tak jawab? Susahnya....

Dicapai jugak telefon bimbit itu dan dilekapkan ke telinga.

" Assalamualaikum....," kedengaran salam diberi. Cool Anod! Cool....

" Waalaikumsalam," suara Anod serak. Alamak~ habis la aku, kantoi!

" Kenapa nangis ni?," tenang je Katod menyoal.

" Mana ada! Aku selesema la!," nafinya.

" Bohonglah... macam aku tak kenal kau. Even 9 tahun tak jumpa, aku still kenal kau la Nod... c'mon la, kenapa nangis ni?," pujuk Katod. Anod ketap bibir. Macam mana ni?

" Aku sedih la...,"

" Kenapa?,"

" Kau nak kahwin dah...," Katod tertawa.

" Sebab tu je ke?," Anod mengeluh.

" Aku... sedih....,"

" You suppose to be happy for me,"

" Aku sedih......," ayat itu jugak yang diulang-ulang. Akhirnya Katod mengeluh.

" Tell me the truth la Nod... kenapa nak sedih sangat ni?,"

" Kau kahwin dengan aku jela!," hah! what did I said just now? Alamak, Anod... apa la kau ni!

Katod tersenyum. Nasib baik minah tu takde kat depan mata aku. Aku dah agak dah. Heh!

" Betul ke Nod?," saja nak duga Anod.

Anod senyap. Malu wei~ apa la aku ni...

" Kau tak cakap apa-apa, aku pegang dengan kata-kata kau yang terakhir tu. Ok... assalamualaikum!," tut..tut..tut.. Katod dah letak gagang. " Aku pegang dengan kata-kata kau yang terakhir," weh.... Adoi~

Annur.... apa nak jadi ni?!

******

" Aku terima nikahnya Annur binti Kassim dengan mas kahwin seribu satu tunai," dengan sekali lafaz Annur telah sah menjadi isteri orang. Isteri... Annur... wow~ aku macam tak percaya je.

Khemah di hadapan rumah penuh dengan tetamu jemputan. Maklumlah, kenduri sulung habis semua dijemput!

Di satu sudut kelihatan kawan-kawan sekolah Annur.

" Wei... lawa la kau Nod.. melepas aku! Rugi aku tak tackle kau dulu," gurau Shahrul. Di sebelahnya Asyikin, Dina, Suzy, Wan, Syafie, Bashi... wah ramai sungguh! Anod tertawa kecil.

" Aku dah cakap dulu, dia nak argue gila-gila dengan aku!," sampuk Suzy.

" Aku pun dah agak dah...," Dina dengan Wan.

" Eh.. sudah ye! Aku tak jangka pun tau...," Anod membidas.

" Iyela tu!," serentak mereka menjawab dan terus ketawa.

" Ni kenapa ni? Buli-buli wife aku....," jejaka yang segak berpakaian pengantin berdiri sebelah Annur. Dia melemparkan senyuman mesra.

" Wooooo~ cik abe marah tu," semua bersuara serentak lagi.

" Mestilah...," sengaja mukanya digarangkan. Tapi dia pun ikut gelak sekali.

" Wei... bagitahu kat Nod belum?," soal Shahrul. Anod terpinga. Bagitahu apa ni?! Dipandang wajah suaminya, meminta penjelasan. Namun tiada reaksi.

" Actually... dia ni memang nak kahwin dengan kau pun! Dari dulu lagi...," Anod terlopong. What!!!! Dipandang wajah Katod tidak percaya.

" Dia punya la pulun cari contact number kau, aku tengok dia time tu sekali pandang macam devdas pun ada...," Gelak!

" Korang lost contact lama gila, tapi nasiblah dah jumpa balik kan. Betul kan Katod.... ngaku la cepat kat bini kau yang tercinta ni... kitorang nak tengok jugak live confession," semua dah senyum mengusik. Pipi Anod dah panas.

" Annur... i love you," Katod senyum nakal. Yang lain pun join sekali. Jahat!

" Kau ni... memang~," terus Anod mencubit lengan Katod sekuat hati.

" Sakitlah...,"

" Padan muka....," Anod geram!

" Wei... sudahlah. Dah kahwin pun macam budak-budak lagi!," Wan cuba men'cool'kan keadaan.

" Anod and Katod should be together right? Awak kutub positif, saya kutub negatif... memang melekat punya," ucap Katod perlahan.

" Wehhhh.... saya, awak pulak....," sekali lagi hilai tawa memenuhi ruang khemah. Anod dah malu!


~ THE END ~

6 comments:

  1. salammmm......hurm i like n best arrr...chayok2...maybe next time ko bleh uat lg...nie first time kan mmg best....hehe... ko uat lg tau aq jd peminat no 1 ko...hehe....biar pedih mta skli pun tp berbaloi...aq support ko tau...go go...slmt blik kmpung n then don't forgot assgmnt tau....
    chayokkkk...ud luck...
    daaa...you frezzz_syiera

    ReplyDelete
  2. wah..pjgnya komen...
    nyway thanx..:)
    tpi story ni stil cliche...aku nk try wat lain sket..tpi xde idea lor...

    ReplyDelete
  3. sgt panjang entry ni.. tp berjaya menamatkannya.. (^.~#)

    ReplyDelete
  4. COMELNYAAAA
    EXCITED GILA NI SEBAB ENDING DIA BEST SAMPAI TYPE PUN GUNA HURUF BESAR
    HAHAA :P

    ReplyDelete
  5. macam cepat sgt pulak citer neh abes....
    then camner ngan annisa...
    tapi best laaa...

    ReplyDelete